A kormány járványügyi helyzetre vonatkozó megelőző intézkedései a projekt működésére, a futó programokra is hatással voltak. 2020. március 16-ától minden olyan tevékenység szüneteltetését rendeltük el, mely az oktatási intézményekben kerül szervezésre, fejlesztőpedagógiai tevékenységekhez kapcsolódik, közösséget érintő, közösségre épülő szervezést igényel.

Munkatársak részére egyedi védőeszközök és kézfertőtlenítők beszerzésére került sor.

Szinte minden programelem szüneteltetésre került, kivéve a következőket:

 • Kistérségi Gyerekesély Iroda működtetése
 • Kistérségi Gyerekesély Bizottság működtetése
 • Családsegítő asszisztensek alkalmazása
 • Krízisalap működtetése
 • Közösségi Szolgáltató Házak

Az iroda a veszélyhelyzet időszakában segíti a GYEB munkáját, a krízisalap működését, a krízishelyzet elhárításához nyújt közvetett segítséget. Folyamatos kapcsolatot tart a járási Család- és Gyermekjóléti Központtal, Önkormányzatokkal, a MMSZ mentoraival. Fokozott figyelmet fordít a vészhelyzet során kialakult krízishelyzetekre.

A Közösségi házakban a szabadidős programok, közösségi rendezvények, tanulássegítő foglalkozások szüneteltetésre kerültek. A Házak részére fertőtlenítőszerek beszerzésére, fokozott takarítás elrendelésére került sor.

 

Az ezt követő héten a kormány szigorított intézkedéseinek következtében további korlátozások kerültek bevezetésre:

 • Folyamatos ügyeleti rendszer kialakítása a gyerekesély irodában, Közösségi házakban
 • a Közösségi ház a veszélyhelyzet időszakában kizárólag sürgős ügyintézéshez, krízishelyzet elhárításához nyújthat segítséget. Minden olyan tevékenység korlátozásra került, mely során közvetlen érintkezés jöhet létre a résztvevőkkel.

A szigorított intézkedések 2020. május 18-áig voltak érvényben. Fokozatosan történt enyhítés a tevékenységeket illetően.

Egy fertőtlenítő nagytakarítást követően az ügyeleti rendszert megszüntettük, visszaálltunk a folyamatos munkavégzésre, teljes létszámmal az irodában és a Közösségi Házakban egyaránt. A Közösségi Házakban a szabadidős programok, foglalkozások, rendezvények szervezését továbbra is szüneteltetjük. Ugyanakkor a digitális oktatás elősegítése érdekében a gyerekek megjelenhetnek a házakban, és probléma esetén kapnak segítséget. Az ügyintézéshez is kérhetnek segítséget a rászorulók, illetve a mosás engedélyezésre került.

Ezeket az újraindított szolgáltatásokat az előírások szigorú betartása mellett vehetik igénybe:

 • A házba lépést követő fertőtlenítő kézmosás
 • folyamatos maszk használat
 • egy időben 3 személynél többen nem tartózkodhatnak a házban
 • 1,5 m-es távolságot meg kell tartni

 

Ezek az intézkedések jelenleg is érvényben vannak, addig amíg a kormány a korlátozásokkal kapcsolatban újabb enyhítéseket nem rendel el.